با دارو های تاریخ مصرف گذشته چه کنیم؟
در برخی از کشور ها روند مشخصی برای بازگرداندن دارو وجود دارد ولی از آنجا که در کشور ما این سیستم وجود ندارد، شما می توانید از روش های ساده زیر برای دور ریختن دارو از طریق زباله منزل استفاده نمایید :
- داروها را بدون خرد کردن قرص ها و کپسول ها ، از بسته بندی اصلی خارج نمایید و با مواد ناخوشایندی مانند تفاله چای مخلوط کنید. مخلوط را در کیسه پلاستیکی در بسته قرار دهید و سپس داخل سطل زباله بیندازید. مخلوط حاصل را می توانید همچنین در قوطی حلبی خالی یا دیگر ظروف مشابه بریزید تا از نشت دارو یا ریختن ان به بیرون از سطل زباله جلوگیری شود.
- شربت ها و سوسپانسیون ها را در فاضلاب ریخته و بطری آن را در زباله دان بیندازید.
- قبل از دور انداختن بطری خالی دارو ، دستور مصرف روی آن را برای جلوگیری از مصرف نابجا مخدوش نمایید.
- تعداد کمی از داروها هستند که ممکن است ذاتاً خطرناک باشند یا با مصرف تنها یک دوز در فردی که دارو به او تعلق ندارد، کشنده باشند.برای جلوگیری از مصرف این مواد توسط کودکان ، حیوانات خانگی یا دیگر افراد ، به محض اینکه دیگر مورد نیاز نباشند باید سریعاً از طریق فاضلاب دور ریخته شوند. مانند چسب پوستی فنتانیل که برای تسکین درد مصرف می شود و باید به محض خاتمه مدت مصرف ،آن را داخل فاضلاب توالت انداخت تا از مصرف اتفاقی آن جلوگیری شود.
از داروهای این دسته ، مسکن های مخدر می باشند مانند: فنتانیل ، مورفین ، بوپره نورفین ، متیل فنیدیت ، مپریدین ، دیازپام ، متادون ، هیدرومورفون ، اکسی مورفون ، اکسی کدون
- چنانچه شرکت سازنده دارو ، روشی را برای معدوم سازی دارو روی بسته بندی آن ذکر کرده است باید براساس آن عمل نمایید.
- داروها را به دوستان خود ندهید چرا که پزشک براساس سابقه بیماری شما دارو را برای خود شما تجویز کرده است و دارویی که برای شما موثر بوده است چه بسا برای دیگری خطرناک باشد.
- اگر راه صحیح دور ریختن دارو را نمی دانید از یک داروساز سوال نمایید.
- براساس ملاحظات زیست محیطی محققان ، از آنجا که تاکنون عارضه ای ناشی از باقیمانده دارو در محیط زیست انسان و خصوصاً آب ملاحظه نشده است، ریختن داروها در فاضلاب بلامانع است.
- در داخل اسپری داروهای استنشاقی که جهت درمان بیماری هایی مانند آسم و بیماری انسداد ریوی موجودند، موادی به نام پرو پیلانت وجود دارد . این مواد گازهای بی اثری مانند کلروفلوروکربن هستند که به عنوان حامل دارو محسوب می شوند و آزادسازی آن ها منجر به صدمه لایه اوزون خواهد شد.
از سال 2013 مقرر شده است که این ماده با ترکیبات دوستدار محیط جایگزین شود. پوکه این اسپری ها در صورتیکه سوراخ شوند و یا داخل آتش و یا کوره زباله سوز قرار گیرند می تواند خطرناک باشد.
تذکرات مهم :
- داروهایی که تاریخ انقضاء آن ها فرارسیده است ، از بسته بندی اصلی خارج نمایید و داخل کیسه زباله ریخته ، معدوم نمائید .برای جلوگیری از مصرف نابه جای داروهای دور ریخته شده ، بهتر است قرص ها و کپسول ها را با زباله های تر مانند تفاله چای مخلوط نمایید تا ظاهر ناخوشایند آن ها مانع مصرف داروها توسط کودکان و ... شود.
- تاریخ انقضاء معمولاً به تاریخ شمسی یا میلادی روی جعبه مقوایی داروها ، همچنین در انتهای ورقه های آلومینیومی بسته بندی قرص ها، کپسول ها، بر روی شیشه آمپول و ویال های تزریقی و در خصوص پمادها و کرم های موضعی بر روی انتهای تیوپ پماد و کرم و یا روی جعبه مقوایی آن ها حک شده است.
- شربت های تاریخ گذشته ( به جز آنتی بیوتیک ها ) را در فاضلاب خالی کرده و شیشه های آن را دور بریزید. سوسپانسیون های آنتی بیوتیک ها را بعد از گذشت ده روز از مصرفشان داخل سطل زباله بیندازید.
- قطره های چشمی که از باز شدن درب آن یک ماه گذشته است دیگر استریل نمی باشند و باید دور ریخته شوند.
- آمپول ها و سرنگ های تاریخ گذشته را در کیسه زباله بریزید و معدوم نمائید.
- کرم ها و فرآورده های آرایشی و بهداشتی هم دارای تاریخ انقضایی (بسته به نوع فرآورده ) از 6 ماه تا 24 ماه پس از بازکردن درب ظرف می باشند که به صورت یک عدد در کنار تصویر یک قوطی با درب باز شده برروی بسته بندی فرآورده ترسیم می شود.
- داروهایی که تاریخ انقضاء آن ها فرا نرسیده است ولی استفاده ای در منزل ندارد می تواند به مراکز منتخب جمعیت هلال احمر جهت استفاده اهداء شود .لازم به ذکر است داروخانه های سطح شهر از پس گرفتن داروهایی که قبلاً به صورت آزاد یا بیمه فروخته شده معذور می باشند.
منبع: ستاد مرکزی اطلاع رسانی داروها و سموم سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت
نظر شما :